yellow honda sedan on road during daytime

5x Goedkope automaat auto

Ja, we weten het. Een automaat rijdt nou eenmaal fijner dan een handbakje. Geen stomme hellingproef, nooit meer afslaan bij het wegrijden, filerijden is ineens een soort van comfortabel en je hebt simpelweg een handeling minder om te doen. Dus, aanschaffen die hap. Helaas gaat dat nu net niet zo gemakkelijk als je had gehoopt. Een automaat auto is in de praktijk namelijk vaak een stuk duurder dan dezelfde variant in een handbakje.

In deze blog zullen we je vertellen welke auto’s je toch nog relatief goedkoop in een automaat kan halen. Daarbij vinden we wel dat we eerlijk moeten zijn. Tenminste, eerlijk in de zin van waarom een automaat misschien toch niet zo’n goed idee. Waarom een goedkope automaat in sommige gevallen achteraf gezien toch niet zo ‘goedkoop’ blijkt te zijn. Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

Nadelen van een automaat

Tja, we zullen je maar gelijk informeren met hetgeen wat je stiekem niet wil weten: de nadelen van een automaat. Lees:

 • Koppeling vervangen
  Een automaatkoppeling is duurder om te vervangen dan een handmatige koppeling vanwege de complexiteit van het systeem. Bij een automaat zijn er meer componenten betrokken, zoals hydraulische systemen en elektronica, die allemaal moeten worden aangepast of vervangen bij een koppeling reparatie. Daarnaast is de arbeidstijd vaak langer omdat het demonteren van een automatische transmissie ingewikkelder is dan bij een handgeschakelde versnellingsbak. Deze factoren samen leiden tot hogere kosten voor het vervangen van een automaatkoppeling in vergelijking met een handbak. Met andere woorden, als ‘ie kapot gaat, ben je de l*l.
 • Duurder in aanschaf
  Helaas zijn de automaten nog altijd duurder in aanschaf dan handgeschakelde auto’s. Je kan overwegen daar je geld in te stoppen, maar in principe krijg je wel ‘minder auto voor je geld’. Dus, minder luxe interieur, minder pk’s, minder … Alles ietwat ‘meh’. Zie je toch maar weer dat het verschil in die duizenden euro’s je toch wel degelijk wat op kunnen leveren op andere vlakken van comfort.
 • Zuinigheid
  Anders dan je misschien denkt, is een handgeschakelde versnellingsbak wat zuiniger. Zo kan je directere controle nemen over wanneer je schakelt. Als jij 50 km/h rijdt in je Renault Twingo, dan kan dat, als je het goed doet, zelfs in de 5e versnelling met maar zo’n 1000 toeren. Een automaat (die je niet zelf kan schakelen) zal dit nooit ’toestaan’, omdat je te dicht bij die grens van 1000 toeren zit. Aan de andere kant zal een automaat misschien wel wat optimaler schakelen bij mensen die wat minder goed kunnen rijden.
 • Mindere rijvaardigheid
  Het is niet per se waar dat handgeschakelde rijders betere autorijders zijn dan zij die een automaat rijden. Het verschil in vaardigheid ligt meer in de voorkeur en ervaring van de bestuurder met een bepaald type transmissie. Sommige mensen voelen zich meer verbonden met het schakelproces van een handgeschakelde auto, terwijl anderen de voorkeur geven aan het gemak van een automaat. Maar goed, het enige wat je wel kan stellen, is dat handgeschakelde personen vaak meer met het verkeer bezig zijn, juist vanwege die extra handeling.

Dus, nog steeds overtuigd om een automaat aan te schaffen? Vooruit dan maar (knipoog). We gaan door naar goedkope automaten die in Nederland te koop zijn.

Goedkope automaat auto’s

Laten we voorop stellen dat we je geen goedkope oldtimers gaan aanraden. We zullen gewoon kijken naar het huidig aanbod van automaten in Nederland en op basis van die gegevens een aantal tamelijk goedkope automaten aan je voorstellen. Ennûh, prijzen gaan we niet noemen. Daarvoor kan je mooi naar zoiets als AutoScout24, waar heel veel occasions worden aangeboden.

#1 Renault Zoe

Brandstof: elektrisch
Pk: rond de 90 pk

De Renault Zoe is een populaire elektrische auto die bekend staat om zijn compacte formaat en milieuvriendelijke prestaties. Met een modern design en een praktisch interieur biedt de Zoe een comfortabele rijervaring. De auto is uitgerust met geavanceerde technologieën voor connectiviteit en veiligheid, wat bijdraagt aan zijn aantrekkingskracht bij milieubewuste consumenten. De Zoe is ideaal voor stadsvervoer dankzij zijn wendbaarheid en nul-emissieaandrijving.

#2 Toyota Aygo X

Brandstof: benzine
Pk: 73 pk

Poh, dit vinden wij er altijd zo grappig uitzien. Het kleine autootje dat verdacht hoog op de wielen staat. Een soort van mini cross-over of SUV, wat jij wil. In elk geval wordt dit racewagentje regelmatig in een automaat uitgebracht. Het is in principe een compacte en dynamische auto die zich uitstekend leent voor stadsvervoer. De auto biedt je verder moderne functies en een efficiënte brandstofmotor, waardoor hij zowel praktisch als zuinig is in gebruik.

#3 Hyundai i10 1.0i Comfort

Brandstof: benzine
Pk: 67 pk

Een ‘zuunige’ auto met een standaard die redelijk luxe is. Althans, dat vinden wij. Het is niet alsof je de luxe en stilheid van een Audi Q4 mag verwachten, maar goed, die vergelijking is op veel vlakken dan ook alles behalve eerlijk. Daarentegen is het een auto met een efficiënte 1.0 liter motor en dus zuinig in brandstofverbruik, ideaal voor dagelijks gebruik. De auto is populair vanwege zijn wendbaarheid en eenvoudige bediening, waardoor het een goede keuze is voor zowel stadsritten als langere afstanden. Als je écht hele dagen in de auto zit, is misschien een andere auto wat meer interessant voor je.

#4 Mitsubishi Space Star

Brandstof: benzine
Pk: 71 pk

Een volgende auto met een vermogen zo rond de 71 pk. Mocht je je afvragen, is dat wel genoeg, dan zouden we zeggen ‘ja’. Het is inderdaad niet zo dat je de snelweg oprijdt met een snelheid van de gemiddelde Tesla, maar, je komt wel degelijk ergens. Drop a gear and disappear, zeggen ze dan. Maar goed, even zonder gekheid, met een gestroomlijnd design biedt de Space Star een comfortabele rijervaring. Het is een prima auto zonder te veel poespas en, het allerbelangrijkste, hij is te koop met een automatische transmissie. Wij persoonlijk vinden de prijs daarvan wat tegenvallen ten opzichte van een handgeschakelde auto, maar ja, wie zijn wij.

#5 Kia Picanto 1.0

Brandstof: benzine
Pk: 67 pk

Ja, ja, daar ga je dan, in je Kia Picanto. Een prachtig voorbeeld van een autootje dat je vaker dan eens op de snelweg voorbij ziet komen. Of mooi bij de Griekse autoverhuur vandaan haalt omdat dit een van de goedkopere opties is, natuurlijk. In elk geval kunnen we je zeggen dat deze beste kerel fantastisch soepel rijdt en ook in varianten met wat meer vermogen te koop is. Alleen dan zal de prijs in dat soort gevallen ook wel weer wat de lucht in gaan. De Picanto is uitgerust met moderne technologieën voor connectiviteit en veiligheid, wat bijdraagt aan het comfort en de gemoedsrust van de bestuurder. Kortom, de Kia Picanto 1.0 is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een compacte stadsauto.

Zo, we hopen dat we je enig wijzer bent geworden van alles wat we hier aan je hebt verteld. Zo niet, kijk dan even of je bij een plaatselijke occasion dealer wat meer info kan krijgen. Dit zijn trouwens niet per definitie de goedkoopste automaten die je kan krijgen, maar ze zijn wel redelijk betaalbaar voor wat ze leveren.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Previous Story

Het selfmade vermogen van Eva de Mol

Next Story

Dit zijn goedkope en sportieve auto’s

Latest from Uncategorized