a small building sitting in the middle of a field

Bestaan er goedkope schuurwoningen?

Toen wij voor het eerst over het begrip ‘schuurwoning’ hoorden, gingen er heel veel vraagtekens door onze gedachten heen. Is het een woning die omgebouwd is tot schuur? Maar goed, als dat zo zou zijn, zou het niet helemaal kloppen qua de absolute betekenis van het woord. Dus, wat nu, hoor je jezelf misschien ook al denken.

Nou, wij zijn voor je op zoek gegaan naar alles wat te maken heeft met een schuurwoning. Van de betekenis tot prijzen en nog veel meer, het is wat je zal lezen in deze blog. We nemen je mee in de wondere wereld van dit soort woningen en geven antwoord op alle prangende vragen. Nou, ga er lekker voor zitten en wie weet wordt jij wel geïnspireerd om óók op zoek te gaan naar een schuurwoning.

Wat is een schuurwoning?

Een schuurwoning is een type huis dat zijn oorsprong vindt in de architectuur waarbij het ontwerp geïnspireerd is op traditionele schuren en boerderijen. Kenmerkend voor een schuurwoning zijn vaak de volgende elementen:

  • Het huis heeft meestal een eenvoudige rechthoekige vorm met daarop een puntdak, vergelijkbaar met een schuur. Het ziet er in bepaalde zin wel uit als de vorm hoe een kind een schuur tekent.
  • Het dak van een schuurwoning steekt geregeld ver uit over de gevels heen, wat bescherming biedt tegen zon en regen. Ook al is dit niet een ‘vereiste’, het is wel iets wat je zou kunnen tegenkomen.
  • Veel gebruik van hout en andere natuurlijke materialen, zowel aan de buitenkant als binnenin.
  • Schuurwoningen hebben vaak een open en ruimtelijke indeling, waarbij verschillende functies zoals wonen, koken en eten in één grote ruimte gecombineerd worden. De een zou dat overigens classificeren als sober, de ander vindt het rustgevend.
  • Hoewel schuurwoningen tegenwoordig ook in stedelijke gebieden gebouwd worden, zijn ze oorspronkelijk geïnspireerd op landelijke architectuur en vaak te vinden in landelijke omgevingen.

In eerste instantie was het eigenlijk iets wat niet vaak voorkwam. Tegenwoordig worden huizen zelfs in deze ‘stijl’ gebouwd van de grond af aan, dus in die zin is het zeker in populariteit gestegen.

Een voorbeeld van een schuurwoning

Bestaan er goedkope schuurwoningen?

Als je nu in je zoekmachine, bijvoorbeeld Google, gaat zoeken naar een ‘schuurwoning’, dan zie je het ene na het andere ‘kasteel’ voorbijkomen. Tenminste, in de zin van dat het vaak een vrijstaande woning betreft, welke er nog niet zo lang staat en die met de huidige huizenprijzen voor veel ‘gewone’ mensen onbetaalbaar zullen zijn. De vraag of er dan nog goedkope schuurwoningen bestaan, is dan nog maar de vraag.

Prefab schuurwoning

Een prefab schuurwoning is een huis dat in grote mate in de fabriek wordt geproduceerd en vervolgens op de bouwplaats wordt geassembleerd. Prefab staat voor prefabricage, waarbij onderdelen van tevoren worden gemaakt en dan ter plekke worden samengevoegd. Dit bouwproces zorgt voor efficiëntie en snelheid in de constructie. Prefab schuurwoningen behouden vaak de kenmerkende eenvoudige vorm en natuurlijke materialen van traditionele schuurwoningen, maar maken gebruik van moderne productiemethoden om sneller en kosteneffectief te bouwen.

Er zijn tegenwoordig verschillende partijen die dit aanbieden. Het voordeel voor jou is dat je relatief ‘goedkoop’ een woning kan laten bouwen. Het nadeel is echter dat je nog een stuk grond nodig hebt. Een stuk grond waar een woonvergunning op zit, waar een woning van dit soort afmetingen mag komen te staan en waar je je thuisvoelt. Nou, we kunnen je alvast één ding vertellen en dat is dat je dat in de stad waarschijnlijk niet zal vinden.

Tiny house

In principe is een schuur vaak groot, maar dat hoeft natuurlijk niet. Al helemaal niet sinds het gaat om een bepaald soort stijl. Wie zegt dat je dat dan niet in je eigen smaak mag implementeren op jouw toekomstige woning? Precies, dat dachten we al wel.

Onze oplossing om een goedkope schuurwoning te bouwen/ te laten bouwen, is een tiny house. Mocht je houden van een minimalistisch bestaan, dan kan je met het bare minimum dat je nodig hebt, een tiny house inrichten. Een tiny house met het uiterlijk van een schuurwoning, wel te verstaan. Het is daarvoor wel handig dat je een plek weet waar je een tiny house mag stallen, maar als je die wens hebt, heb je daar vast al wel onderzoek naar gedaan.

Een schuur ombouwen naar woning

En dan toch eventjes terug naar een hersenspinsel wat ook direct bij het woord ‘schuurwoning’ bij ons omhoog kwam. Namelijk, kan je niet gewoon een schuur ombouwen naar een woning? Stel je voor, je hebt een boerderij aangeschaft en je wil de schuur qua ruimte bij het woonhuis betrekken, mag dat dan zomaar? Het antwoord op je vraag is:

  • Ja. We zouden zeggen, strook die mouwen maar op en begin met bouwen. Tenminste, dat zou je denken. Jouw grond, jouw huis, jouw verbouwing, toch? Helaas is het antwoord gedeeltelijk…
  • Nee. Je mag niet zomaar een schuur omdopen toto woonruimte. Dat heeft er mee te maken met dat je waarschijnlijk bepaalde gemeentes van de vergunning nodig hebt voor dit ‘grapje’. Neem daarom altijd een professional, zoals een architect, in de armen, om fouten te voorkomen.

Conclusie

There is only one thing left to say en dat is dat voor zover wij weten, een goedkope schuurwoning een lastig stuk is. Misschien kan je hem wel voor een relatief lage prijs prefab laten aanleveren, maar dan ben je er nog niet. Je hebt een stuk grond nodig, je moet je op die plek gelukkig voelen, je moet het huis afbouwen, je moet misschien wel vergunningen aanvragen, je moet het huis nog kunnen inrichten, … Met andere woorden, niets is onmogelijk, maar het heeft veel voeten in aarde. Mocht je toch voor dit avontuur kiezen, dan rest ons niets anders dan dat we je veel succes wensen!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Previous Story

Goedkope koude hapjes: voorbeelden en tips

Next Story

Dit is het indrukwekkende vermogen van Frans Timmermans

Latest from Uncategorized