Dit is het indrukwekkende vermogen van Frans Timmermans

Ken je die man die ooit de Europese Natuurherstelwet initieerde? Nee? Nou, we kunnen je nu alvast vertellen dat dat niemand minder was dan Frans Timmermans. Onze beste man die bijna een decennia lang de Eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie was.

Klinkt als een belangrijke baan op hoog politiek niveau waar je vast aan hebt kunnen verdienen, nietwaar? En inderdaad, niets blijkt minder waar, want met een salaris als deze heb je zeker de mogelijkheid gehad om een flink vermogen op te bouwen. In deze blog zullen we hier van alles over vertellen, nadat we je precies hebben uitgelegd wie Frans Timmermans nu eigenlijk. Want wat heeft hij eigenlijk allemaal voor het Nederlandse volk (en Europa) gedaan?

De kleine Frans

Hoewel de beste man inmiddels al enige tijd de zestig jaar is gepasseerd, is ook hij een keer jong geweest. Zo zag meneer Timmermans, of eigenlijk Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans, op 6 mei 1961 in Maastricht de eerste keer het levenslicht. Hij groeide op in een rooms-katholiek gezin, ronde zijn school en opleidingen af, om vervolgens aan de slag te gaan.

Over de studies die Timmermans heeft gevolgd, kan je trouwens weinig zeggen. Zo studeerde hij Franse Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en volgde hij ondertussen Franse Letterkunde, Europees recht en een studie geschiedenis aan de Universiteit van Nancy. Met andere woorden, het is een man met veel kennis. Dat valt overigens ook nog eens te zeggen aan de doctoraten die hij behaalde aan de Universiteit van Gent, Delft, Salamanca, Athene en Maastricht.

Een politieke carrière

Na zijn opleidingen begon hij al gauw in de politieke wereld. Het eerste dat we van hem weten, is dat hij van 1987 tot 1990 de functie had van ambtenaar directe Integratie, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voordat hij uiteindelijk in de Tweede Kamer zou belanden, waar hij nu nog steeds zit, was hij afwisselend:

  • secretaris in Moskou
  • ambtenaar directoraat-generaal voor Ontwikkelingssamenwerking
  • medewerker van de toenmalige Europees Commissaris
  • adviseur en particulier secretaris,Hoge Commissaris voor de nationale minderheden van de OVSE
  • etc.

Zoals je misschien wel weet is Timmermans al zo lang je kan herinneren, ook actief in de Tweede Kamer. Dat kan kloppen, want al in 1998 trad hij hier voor het eerst binnen. Met een paar overstapjes naar staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Minister van Buitenlandse Zaken en dus lid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, zou hij ondertussen weer belanden in de Tweede Kamer. Sinds 23 november 2023 is hij namelijk fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA Tweede Kamer der Staten-Generaal en sinds 6 december 2023 is Timmermans weer lid Tweede Kamer der Staten-Generaal. De cirkel is weer een soort van rond, zou je wel kunnen stellen.

Salaris en vermogen van Frans Timmermans

De greep uit zijn carrière zoals we die hierboven hebben besproken, is op z’n zachtst gezegd super indrukwekkend. Van de politici is bekend dat ze geen mis salaris hebben en ook bij Timmermans is dat het geval. Zo zou hij in zijn tijd voor Europa netto zo’n 3 ton (300.000 euro) op jaarbasis hebben verdiend. Het zijn bedragen waar menig mens zich maar weinig bij voor kan stellen. Het is zelfs zo hoog, dat wij alleen maar kunnen denken ‘wat moet je ermee?’. Maar goed, dat zijn wij. In elk geval zou je denken dat Timmermans daarmee miljonair is. Toch…?

Oei, Timmermans ontkent in november 2023 dat hij miljonair is. Hoe kan dat? Nou, volgens eigen zeggen heeft hij veel geïnvesteerd in onder andere het huis dat hij en zijn vrouw in Maastricht bewonen. Andere investeringen in het leven hebben er verder voor gezorgd dat zijn vermogen onder de miljoen bungelt. Maar ja, als je 900.000 euro hebt, is dat net geen miljoen, maar ben je als nog heel erg vermogend. Die opmerking zeggen we, om maar even aan te geven dat het absoluut niet betekent dat hij niet rijk is. Sterker nog, als fractievoorzitter in de Tweede Kamer verdien je gewoon nog meer dan een ton op jaarbasis. Geen probleem, hè.

Vrouw en kinderen

Trouwens, nog even over zijn vrouw gesproken, heeft hij met haar eigenlijk ook eens een gezin gestart? Nou, ja. Op 8 september 2000 stapte het stel in het huwelijksbootje, en met zijn vrouw kreeg hij in totaal een zoon en een dochter. Uit een vorig huwelijk had hij al twee andere kinderen. In principe leven ze allemaal veelal in de anonimiteit. Dat is iets wat je wel vaker bij politici ziet, omdat ze toch nog weleens bedreigd worden. Om hun dierbaren te beschermen, richten ze de focus met name op henzelf.

Conclusie

Volgens ons hoeft Frans Timmermans absoluut niet te klagen. Dat het op een moment crisis is, zal hem wel opvallen, maar waarschijnlijk wat minder in de portemonnee, wat bij veel Nederlanders wel helaas het geval is. Maar goed, hij werkt er dan ook hard voor en heeft een baan waar lang niet iedereen geschikt voor is. Sterker nog, er zullen überhaupt maar weinig zijn die in zijn schoenen willen staan. Nou, we hopen dat je voldoende bent geïnformeerd. Tot de volgende keer op Berooid!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Previous Story

Bestaan er goedkope schuurwoningen?

Next Story

Wat is het vermogen van Johannes Snelders?

Latest from Uncategorized