flags on green grass field near brown concrete building during daytime

Oud-politicus Sigrid Kaag en haar vermogen

Eens was zij de minister van Financiën, eens was zij de vice-premier in het kabinet Rutte-IV. Eens was zij de partijleider van D66, eens de fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De titels van Minister van Buitenlandse Zaken en Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn eveneens de revue gepasseerd. En nu? Nu is het al enige tijd bekend dat Kaag sinds januari 2024 haar ontslag heeft gediend bij Zijne Majesteit de Koning en dus volledig afstand heeft genomen van de politiek.

Het was al voor een langere tijd duidelijk dat Kaag zich zou terugtrekken uit de Nederlandse politiek. Het is tijd voor wat anders, tijd om de horizon nog verder te verbreden en bezig te gaan met wat anders. In deze blog zullen we je onder andere vertellen wat dat ‘andere’ dan is. Bovendien zullen we je een inkijkje geven in wat Kaag door de jaren heen heeft verdiend aan haar politieke carrière. Benieuwd? Mooi, lees dan maar gauw verder!

Inkomsten en vermogen

We beginnen maar gauw met hetgeen waar je vast het meest nieuwsgierig naar bent: de inkomsten en het vermogen van mevrouw Kaag.

Allereerst kunnen we vermelden dat Kaag als Minister en Vicepremier waarschijnlijk wel rond de twee ton op jaar basis, bruto, verdiende. Gezien ze echt wel heel wat jaren heeft gewerkt als Minister, zou je daaruit kunnen bepalen, dat het vermogen theoretisch gezien op meer dan een miljoen zou kunnen leggen. Bovendien is ze haar politieke carrière ook nog eens een aantal jaar partijleider geweest, dus ook dat zal genoeg in het laatje hebben gebracht. Gezien Kaag staat bekend om haar betrokkenheid bij diverse internationale projecten en vredesonderhandelingen, met een sterke focus op diversiteit en inclusiviteit​, vinden wij een dergelijks salaris niet meer dan verdiend.

Hoe we trouwens weten wat ze verdiend, is omdat dat allemaal gewoon op de website van de Rijksoverheid staat beschreven. Het is immers toch niet meer dan logisch dan dat we weten wat de bestuurders van ons land verdienen?

Salaris in haar huidige functie

In haar afscheidsbericht op Instagram, schrijft Kaag dat ze de komende tijd de belangrijke taak als Speciaal Humanitair en Wederopbouw Coördinator voor Gaza op zich te nemen, in navolging van VN Veiligheidsraadsresolutie 2720. Ze zal zich daar hoe dan ook in ontpoppen en rijkelijk worden verdiend. Helaas hebben we geen kennis van hoeveel dit haar zal opleveren. Maar goed, aan de andere kant schrijft ze dat ‘rechtvaardigheid’ een van haar drijfveren is geweest. En als we het op die voet gaan spelen, zou het rechtvaardig genoeg zijn als ze een ‘normaal’ salaris verdiend waar ze gewoon prima van kan leven. Net als heel veel van de ‘gewone Nederlander’ dat ook doet.

Hoe word je politicus?

Ambities om net zo’n ster politicus te worden als Sigrid Kaag? Dan is het misschien interessant om te weten hoe je eigenlijk een politicus wordt. Ook Kaag was bijvoorbeeld voor haar carrière in de Nederlandse politiek eigenlijk met van alles en nog wat op internationaal gebied bezig, maar niet zo zeer in een functie als minister, lid van een partij of een andere functie met politieke betrokkenheid.

Helaas is het antwoord op je vraag niet heel gemakkelijk te beantwoorden. Vaak zie je namelijk dat het een combinatie van verschillende zaken is, dat ertoe leidt dat iemand dan wel bewust of niet de politiek in rolt. Lees:

  • Educatie
    Het begint vaak met een relevante opleiding, zoals politieke wetenschappen, rechten, geschiedenis of economie, om de complexe systemen en processen te begrijpen die betrokken zijn bij politiek en bestuur.
  • Betrokkenheid
    Start je carrière bijvoorbeeld op lokaal niveau, bijvoorbeeld als gemeenteraadslid, om praktijkervaring op te doen en bekendheid te verwerven binnen je gemeenschap. Smaakt deze ervaring wel naar meer, dan kan je overwegen om je verkiesbaar te stellen bij de verkiezingen.
  • Ervaring
    Blijf altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen en blijf je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen. Het is wel de bedoeling dat je weet waar het in de politiek en in het land over gaat, als je je er zelf ook in wil begeven.

Met toewijding en de juiste aanpak kun je een impact maken in de politieke arena. Wij vinden het superknap als je je ambities wil uitbreiden, zolang je maar niet op je ministerspost gaat zitten voor het geld. Je zal dan snel genoeg door de mand vallen en bent net zo snel weer weg uit die functie, om het maar even hard te zeggen.

Toekomstperspectief

Anyway, weer even terug naar mevrouw Kaag. We hopen dat je antwoord hebt gekregen op de vragen die je had, bij het lezen van deze blog. Concluderend zouden we kunnen stellen dat deze vrouw succesvol is in wat ze doet, inmiddels al bakken ervaring heeft opgedaan en met veel goede moet zal gaan beginnen aan haar functie als coördinator. Voor nu wensen we je nog een fijne dag en we zien je graag terug op Berooid! Tot ziens.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Previous Story

Over John van ’t Schip en zijn vermogen

Next Story

Maurice Steijn en zijn variabele vermogen

Latest from Uncategorized