a soccer stadium with a red and green field

Over John van ’t Schip en zijn vermogen

Tijdens het EK in Duitsland, in 2024, werd Van ’t Schip toegezongen. En dat terwijl hij eigenlijk alleen maar kwam om te kijken en te genoten als supporter. In plaats van naast de lijn, een keer op de tribunes te staan. Maar goed, zo bekend als Van ’t Schip is, zou het bijna onmogelijk zijn geweest om anoniem naar die tribunes toe te lopen.

Door wie hij werd toegezongen? Nou, wat dacht je van alle fans van Ajax, oftewel de Ajacieden. Het was namelijk hij wie na de meest dramatische start van het seizoen ooit (seizoen ’23/’24) het team moest redden van de ondergang. Minimaal tot het einde van het seizoen blijft hij nog de hoofdtrainer en we zijn dan ook nieuwsgierig naar de uiteindelijke resultaten.

Een leven vol Ajax

Hoewel inmiddels al bekend is dat John van ’t Schip vanaf seizoen ’24/’25 niet meer zal optreden als hoofdtrainer voor de club, is Ajax eigenlijk al wel altijd een leidraad geweest in zijn gehele leven. We vertellen je dan ook graag hoe Ajax in het leven is gekomen bij deze Nederlands-Canadese voetbaltrainer en voormalig profvoetballer.

Profvoetballer? Ja, zeker. Van ’t Schip begon zijn professionele carrière bij Ajax, waar hij van 1981 tot 1992 speelde en vier keer de Eredivisie, de UEFA Cup en de European Cup Winners’ Cup won. Van 1992 tot 1996 speelde hij voor het Italiaanse Genoa. Als international kwam hij verder 41 keer uit voor het Nederlands elftal en maakte deel uit van het team dat het EK in 1988 won. Na zijn voetballen in Italië, was het eigenlijk al wel gauw over met het ‘zelf voetballen’. In plaats daarvan zou hij zich gaan richten op het professionele trainerschap.

Trainen op professioneel niveau

Na zijn spelerscarrière begon Van ’t Schip als jeugd- en assistent-trainer bij Ajax, en was hij hoofdtrainer bij FC Twente en diverse clubs in Australië en Mexico, waaronder Melbourne Heart en Chivas Guadalajara. Hij keerde terug naar Nederland als hoofdtrainer van PEC Zwolle en was van 2019 tot en met 2021 bondscoach van Griekenland​. Hierna was het eventjes wat stiller op het gebied van trainen, maar dat had onder andere te maken met zijn zieke vrouw.

Hij wilde haar bijstaan en na een ziekbed is de vrouw van John, Danielle, helaas overleden op 10 oktober 2023. Gelukkig heeft hij nog zijn twee kinderen Davey en Estelle en heeft hij er tegenwoordig ook een aangetrouwde schoondochter bij. Het is verdrietig nieuws dat je niemand toewenst, al helemaal niet omdat Danielle, de liefde van zijn leven, nog relatief jong was.

Vermogen van John van ’t Schip

Inmiddels is hij dus weer enige tijd aan het werk bij Ajax. Hoewel de gesprekken met Alex Kroes niet leidden tot nog een seizoen hoofdtrainer van Ajax, is het al wel duidelijk dat hij hoogstwaarschijnlijk bij de club blijft hangen.

Het brengt ons bij de vraag wat hij dan eigenlijk niet wel verdiend, in zulke vooraanstaande en grote banen. Nou, het antwoord daarop durven we niet met 100% zekerheid te geven, maar het is duidelijk dat dat wel tot enkele tonnen tot een miljoen (of meer) kan zijn op jaarbasis. Een niet mals salaris, dachten we zo. Maar goed, als je dan kijkt naar wat de profvoetballers zelf verdienen, is het niet zo gek dat hun trainer op z’n minst ook in de buurt komt van die bedragen.

Op basis van die gegevens kunnen we stellen dat het mogelijk zou kunnen zijn dat Van ’t Schip een miljonair is. Echter weten we weinig van zijn uitgavenpatroon en hebben we dus niet de exacte jaarcijfers van wat er in al die jaren is binnengekomen. Zelf heeft hij er nog nooit uitspraak over gedaan, dus dat doen wij dan ook niet.

Een blik op de toekomst

In zijn toekomstige functie bij Ajax zal Van ’t Schip waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van potentiële aanwinsten en jeugdspelers die mogelijk geschikt zijn voor het eerste elftal. Hij zal hiermee een belangrijke schakel vormen tussen de jeugdopleiding en het eerste team. In overleg met de huidige technische directeur Alex Kroes en de aanstaande hoofdtrainer van Ajax, zullen er waarschijnlijk definitieve beslissingen worden genomen.

Hoe de toekomst er verder uitziet voor deze beste man? Wie zal het zeggen. In elk geval zal hij de komende tijd nog wel aanwezig zijn in het land van de voetbalwereld, wellicht wel tot aan zijn pensioen en langer dan dat. We hopen dat hij het verlies van zijn vrouw goed kan verwerken en geniet van zijn kinderen en aanhang. He deserves it.

Conclusie

En dat brengt ons alweer aan het einde van deze blog. Het belangrijkste wat we hieruit kunnen halen? Er bestaat een grote kans dat John van ’t Schip met de verdiensten die hij door zijn gehele carrière heeft gekregen, miljonair is. Echter zijn we er niet van op de hoogte hoe zijn uitgavenpatroon eruit ziet en dus of daar het een en ander over te zeggen is. Concluderend? John van ’t Schip zit er gebakken bij, heeft tot nu toe een mooie carrière gehad en heeft vast nog veel moois in het verschiet liggen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Previous Story

Dit is het indrukwekkende vermogen van Taylor Swift

Next Story

Oud-politicus Sigrid Kaag en haar vermogen

Latest from Uncategorized